NIEUW  |  Klik hier en ontdek de ATMOS app

Wat kost het om een woning met domotica uit te rusten?

Stel: een (ver)bouwer wil van het comfort en de veiligheid van een geïntegreerd domotica-systeem kunnen genieten. Hoeveel kost dat dan? TELETASK legt het u haarfijn uit.

 

Wat is domotica?

Domotica is het begrip dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een computernetwerksysteem dat in woningen of gebouwen wordt geïntegreerd. Het omvat diverse geavanceerde technologieën die in woningen kunnen worden geïmplementeerd en met elkaar worden verbonden om onderlinge communicatie mogelijk te maken. Dit wordt ook wel aangeduid als huisautomatisering.

 

De prijs van domotica wordt beïnvloed door vier factoren

Wie voor domotica kiest, moet met vier kosten rekening houden:

  1. Uitgaven voor de elektrische installatie,
  2. De aangesloten toestellen en systemen,
  3. De kosten voor de onderdelen van het domoticasysteem zelf,
  4. En voor het installeren en configureren van het geheel.

 

1. De elektrische installatie

Hoeveel de elektrische installatie van een woning kost, hangt vooral af van het aantal (licht- en stopcontact-)kringen, koel/verwarmings- en audiozones, gemotoriseerde zonweringen en gordijnen die u wil sturen. De elektrische installatie van een woning met twintig kringen heeft uiteraard een ander prijskaartje dan die van een woning met tweehonderd kringen.

 

2. De geïntegreerde (aangesloten) toestellen en systemen

prijs domotica

Om de woning aan te sturen, moet het domoticasysteem uiteraard met de te besturen uitrusting verbonden zijn. Samen met de elektrische installatie maakt die het leeuwendeel van de prijs voor domotica uit. Eerst overlopen we die apparaten even en daarna volgt nog een interessante ‘maar’.
 
  • Ten eerste: de geschakelde en gedimde lichtkringen en de aan te sturen stopcontacten. Het maakt uiteraard financieel een verschil wanneer de bewoner één centraal lichtpunt in een ruimte voorziet of meerdere. Een aantal gestuurde stopcontacten zijn heel belangrijk om de aangesloten toestellen te kunnen aan/uit sturen en in te kunnen spelen op de elektrische noden.
  • Daarnaast zijn er de gemotoriseerde zonweringen. Deze zijn een must in een moderne laagenergiewoning. Het domotica-systeem stuurt ze automatisch aan om de warmte in de zomer buiten te houden wanneer dat nodig is. Deze intelligente sturing kan er ook tijdens uw afwezigheid voor zorgen dat een energie-intense airco niet of veel minder hoeft te werken.
  • Verder is er de airconditioning- (warmtepomp-)installatie zelf. Naargelang het weer gaat het om alleen verwarming, alleen koeling of, steeds vaker, beide samen. Om met een laag energieverbruik te verwarmen/koelen is de warmtepomp energetisch gezien vaak de beste oplossing. Ze kan tegenwoordig ook voor het sanitair warm water zorgen. In combinatie met zonnepanelen gaan de verbruikskosten dan nog eens sterk naar beneden als de nodige intelligentie in het domotica-systeem daarvoor aanwezig is. Meer zonesturing is cruciaal hierin, onafhankelijk of u met traditionele-, ventilo- of vloerverwarming werkt.

  • Ook niet te vergeten, is het audiosysteem. Inbouwspeakers wegen financieel niet zo zwaar door, maar je moet ze best vooraf voorzien. Verder horen daar uiteindelijk ook nog versterkers bij en het aantal audiozones zal mede het kostenplaatje beïnvloeden. Deze investering kan u echter ook achteraf of stapsgewijs doorvoeren. Indien u niet onmiddellijk speakers wenst te installeren, kan u door de systeemintegrator reeds de nodige bekabeling ervoor laten voorzien. Als gespecialiseerde domotica-installateur zal hij op de mogelijkheden wijzen. Een domotica-systeem kan ook draadloze speakers aansturen, maar deze moet u dan wel in een stopcontact aansluiten, kunnen het interieur verstoren en maken het onderhoud (poetskosten) duurder. Kies daarom beter voor inbouwluidsprekers. De meeste populaire audiostreamingsystemen beschikken over een versterker die deze kan aansturen.
  • Waarschijnlijk heeft u naast bovenstaande voor de hand liggende functies ook nog enkele andere technische sturingen. Dit kunnen deuren, poorten, een fontein, gemotoriseerde buitenluifels, technische ventielen, pompen en kleppen zijn. Met een waterventiel op de hoofdleiding zullen de bewoners bijvoorbeeld zeker zijn dat de watertoevoer is afgesloten na het kort of lang verlaten van de woning. Deze extra beveiliging kost relatief weinig maar verhoogt uw comfort en veiligheid enorm zonder dat u daar zelf iets moet voor doen. Uw domoticasysteem zorgt ervoor dat het ventiel eventueel pas na enkele uren dichtgaat zodat de vaatwas- en linnenautomaat na het verlaten van de woning nog zijn werk kan blijven doen. Idem voor de geschakelde stopcontacten en kringen zoals van de droogautomaat, de opritverlichting, een toegangspoort- of hek enz.

  • Dan zijn er ook zaken zoals toegangscontrole en het alarmsysteem. Voor de domotica-integratie moet een video-deurtelefoon best van het digitale type (VoIP SIP) zijn. Daardoor zal deze wel in een hoger prijssegment vallen, maar de camera is dan inbegrepen. Net als de mogelijkheid om daarvan beelden automatisch en manueel op te nemen. Dankzij de integratie met het domotica-systeem kan u dan ook desgewenst via uw smartphone een deuroproep beantwoorden. Ook de andere functies zijn ter beschikking op uw smartphone. Eventuele buitencamera’s zijn een typisch voorbeeld. Deze smartphone-integratie-optie heeft een beperkte meerkost maar zorgt ervoor dat uw woning en haar functies steeds dicht bij de hand zijn. Van in de tuin, bij de buren of familie, vanop het werk en vanop eender welke reisbestemming met een 4G/5G- of wifiverbinding. Een niet te missen optie dus.

 

Een interessante ‘maar’

De clou is: veel van bovenstaande zaken zoals verlichting, zonweringen, koeling/verwarming, hebben bewoners sowieso nodig, ook als ze niet voor domotica kiezen. En de prijs van het domoticasysteem zelf (en zijn bedieningspanelen enz.) ligt waarschijnlijk een stuk lager dan de elektrische installatie en de bovenstaande apparaten en toestellen.

 

3 en 4. De onderdelen van het domoticasysteem en het installeren en configureren

Hoe meer systemen en kringen u in het domotica-systeem moet integreren, hoe hoger de kost van een traditionele of domoticagestuurde installatie uitvalt. De prijs voor de domotica zal procentueel lager liggen in een grote installatie dan in een kleine, omdat u slechts één keer de intelligentie hoeft te kopen.

Appartement, gezinswoning of kasteel, de basisintelligentie is eigenlijk dezelfde. Alleen gaat het over een andere capaciteit die het systeem moet hebben. We spreken voor een gezinswoning over grootteordes van vijf- à vijftienduizend euro voor de domotica-componenten. Voor grote woningen kan dit verdubbelen, maar steeds blijft het een kleiner deel van het totale woningbudget. Ergens rond de 3%, maar als u alle toeters en bellen wil, kan dat toenemen tot 5% of meer. Hoe meer u te besturen heeft, hoe relatief goedkoper het zal uitvallen. Bij een nieuwbouw van 400.000 euro is 3% = 12.000 euro voor de domoticacomponenten. Dit is uiteraard zonder de standaard elektrische installatie en de geïntegreerde toestellen. Een haalbare kost dus, voor een hoger comfort maar ook een hogere veiligheid en een optimaal energiebeheer, wat u op termijn kosten gaat doen besparen. Uw woning wordt er niet alleen duurzamer door maar ook waardevoller, want klaar voor de toekomst. Dit terugverdienelement kan van een grootteorde zijn dat u de basiskost op termijn zelfs kan terugverdienen. Bij TELETASK zijn er oplossingen van klein naar groot en alles is modulair.

 

Wat met bijkomende kosten, naast de prijs voor domotica? 

En wat dan met de onderhoudskost? Wel, die is onbestaande. Als de bewoner een degelijk domoticasysteem kiest, zoals dat van TELETASK, is er geen onderhoud nodig en er zijn dus ook geen bijkomende kosten. U kan zelf ook heel wat van de instellingen van uw domotica-systeem aanpassen als u dat wil. Of u kan alles overlaten aan uw systeemintegrator wanneer u veranderende wensen heeft. Tenslotte is het domotica-systeem oneindig flexibel, zonder dat er ook maar een schroevendraaier aan te pas komt. Als u het wenst hoeft de systeemintegrator zelfs niet eens ter plaatse te komen en kan die vanop afstand uw wijzigingen in de configuratie uitvoeren via een beveiligde verbinding. U heeft dan ook geen voorrijkosten wat het kostenplaatje en de snelheid van service ten goede komt.

 

Domotica brengt zelfs op!

Dat vermeldde TELETASK al in deze blogpost. Maar ook de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO berekende dat een volledig geïntegreerde domoticainstallatie in een bijna energieneutrale, typische eengezinswoning op lange termijn zichzelf terugbetaalt én daarna zelfs winst oplevert.

Dankzij het slimme energiebeheer van het domotica-systeem bespaart de bewoner van het huis immers 500 euro per jaar of meer (studie gedaan door VITO voor een half-open bebouwing van 138m² met een gezin van vier). Of ongeveer evenveel dan de extra maandelijkse afbetaling op 20 jaar voor de financiering van het systeem. Dat terwijl TELETASK-domotica tot 30 jaar meegaat. De bewoner bespaart dus nog 10 jaar verder energiekosten én leeft jarenlang uiterst comfortabel en veilig. En dat is natuurlijk de allerbeste verantwoording van de kost voor domotica: uw comfort en uw veiligheid.

De domoticaprijs voor uw project berekenen?

Wenst u een domoticasysteem voor uw project? Of zit u met vragen? Neem vandaag nog contact met TELETASK op, en we stellen een vrijblijvende offerte op.