NIEUW  |  Klik hier en ontdek de ATMOS app

Wat is domotica?

Domotica is een term die velen wel bekend in de oren klinkt, maar wat betekent het precies? Het begrip is afgeleid van een samenstelling van het Latijnse ‘domus’ (= huis) en ‘informatica’. Domotica verwijst dus naar een informaticasysteem voor de woning. Het is een overkoepelende term voor de slimme technologieën die in een woning kunnen geïnstalleerd worden. Die slimme technologieën worden aan elkaar verbonden zodat ze onderling met elkaar kunnen communiceren. Dit wordt ook wel home automation genoemd. Door middel van domotica kunnen verschillende aspecten van een woning geautomatiseerd en op elkaar afgestemd worden, wat leidt tot meer comfort en efficiëntie.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van domotica?

Er zijn heel wat verschillende toepassingen van domotica, speciaal ook binnen het oorspronkelijk elektro-technisch domein van deze term. Domotica van TELETASK biedt bijvoorbeeld oplossingen voor de volgende zaken:

1. Toegangscontrole

Domotica biedt een aanvulling op de traditionele huissleutel. Met bijvoorbeeld TELETASK domotica krijgt u niet alleen gecontroleerde toegang tot uw eigen woning, maar kunt u ook gecontroleerde toegang verlenen aan andere mensen. Zo kunt u instellen op welke dagen en op welke tijdstippen uw poetsdienst of tuinman toegang krijgt of kunt u mensen toegang verlenen nadat ze u hebben gecontacteerd via uw smartphone.

2. Preventieve veiligheid

Domotica-oplossingen dragen ook bij tot preventieve veiligheid. Bent u met vakantie? Dan kan u toch de indruk wekken dat u thuis aanwezig bent door de mogelijkheid tot aanwezigheidssimulatie. Doe alsof u thuis bent door uw lichten aan en uit te zetten, en uw zonwering te sluiten en te openen vanop afstand.

3. Verlichting

Elke woning en/of elk project kent verschillende lichtbronnen. Denk hierbij aan binnenverlichting, buitenverlichting en sfeerverlichting met witte- of kleuren-LED’s. Dankzij TELETASK bestuurt u al deze lichtbronnen via drukknoppen, bewegingssensoren, digitale toetsenpanelen en aanraakschermen maar ook van op uw smartphone, laptop of tablet of zelfs via spraaksturing.

4. Temperatuur

Domotica maakt het voorts mogelijk om ten alle tijde te genieten van uw ideale binnentemperatuur. Regel uw verwarming, koeling en ventilatie via een druk op een knop, of via uw smartphone. Ook gordijnen en rolluiken zijn makkelijk en vanop afstand te regelen. Zo kunt u in de winter genieten van de warmte van de zon en in de zomer vanop afstand de zonwering sluiten om te voorkomen dat het te heet wordt in uw woning. Maar eigenlijk hoeft dat niet want het systeem doet dat wel zelf voor u.

5. Energiebeheer

Wilt u meer bewust omgaan met uw energieverbruik? Dan is de geïntegreerde domotica oplossing van TELETASK een perfecte manier om zowel energie als kosten te besparen. Dit is mogelijk omdat het domoticasysteem zich probleemloos koppelt met uw digitale energiemeter. Volg uw energieverbruik op de voet door het te visualiseren per dag, per week, per maand of zelfs per jaar.

Daarnaast kan een TELETASK domoticasysteem uw stopcontacten en zowat alle toestellen intelligent beheren. U kan uw sluipverbruik beperken tot een minimum door de stroomtoevoer naar de apparaten die u niet vaak gebruikt stop te zetten. Op die manier zorgt u ervoor dat uw woning slechts een minimum aan energie verbruikt. Het systeem kan ook zelf actis ondernemen door specifieke toestellen in/uit te schakelen wanneer energie goedkoop/ duur is. Door belastingen in de tid te verschuiven kan het systeem uw comfort waarborgen terwijl u toch de laagst mogelijke voetafdruk neerzet.

Als eerste domotica producent in België, is TELETASK sinds 2016 ook houder van het BEN label.

6. Sfeer creëren

Stel de gewenste ‘sfeer’ in op uw TELETASK app. Kom thuis na een drukke dag en geniet met één druk op de knop van de perfecte temperatuur, de perfecte lichtintensiteit en uw favoriete muziek. Wees creatief en creëer de perfecte sfeer voor ieder moment.

Wat is het verschil tussen domotica en een smart home?

We spreken van een slimme woning wanneer er een volledige integratie aanwezig is tussen de verschillende ‘slimme’ systemen in de woning. Bijvoorbeeld: sturing door het domotica systeem van toegangscontrole aan de voordeur/garagepoort, gestuurde stopcontacten over het volledige huis, verlichting en verwarming/koeling/ventilatie, enzoverder. Dit is tevens de beste manier om aan energiemanagement in uw woning te doen. Zo kan u bijvoorbeeld alle verschillende aanwezige systemen beheren van op een aanraakscherm of uw gsm.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Het grootste voordeel van domotica is de volledige controle die u verkrijgt over uw totale woning en uw volledige energieverbruik. Het is nog nooit zo simpel geweest om energie te besparen.

Domotica is geen automatisering maar zorgt voor een hoog comfortniveau voor alle bewoners. Creëer de perfecte temperatuur in huis, doe uw lichten aan vanuit uw zetel of regel het volume van uw audio streamer via een simpele drukknop.

Tot slot dragen domotica-oplossingen bij aan een grotere veiligheid. Dankzij de integratie van de beelden van IP- camera’s en de beveiligde toegangscontrole weet u altijd wie er aan uw voordeur staat. Ook het simuleren van uw aanwezigheid tijdens een reis houdt mogelijke dieven op een afstand.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u zelf een domotica project starten? Neem nu contact op met TELETASK en we helpen u graag verder.