Stel: een (ver)bouwer wil van het comfort en de veiligheid van een geïntegreerd domotica-systeem kunnen genieten. Hoeveel kost dat dan? TELETASK legt het u haarfijn uit.
Domotica is het begrip dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een computernetwerksysteem dat in woningen of gebouwen wordt geïntegreerd. Het omvat diverse geavanceerde technologieën die in woningen kunnen worden geïmplementeerd en met elkaar worden verbonden om onderlinge communicatie mogelijk te maken. Dit wordt ook wel aangeduid als huisautomatisering.
Wie voor domotica kiest, moet met vier kosten rekening houden:
Hoeveel de elektrische installatie van een woning kost, hangt vooral af van het aantal (licht- en stopcontact-)kringen, koel/verwarmings- en audiozones, gemotoriseerde zonweringen en gordijnen die u wil sturen. De elektrische installatie van een woning met twintig kringen heeft uiteraard een ander prijskaartje dan die van een woning met tweehonderd kringen.
Een interessante ‘maar’
De clou is: veel van bovenstaande zaken zoals verlichting, zonweringen, koeling/verwarming, hebben bewoners sowieso nodig, ook als ze niet voor domotica kiezen. En de prijs van het domoticasysteem zelf (en zijn bedieningspanelen enz.) ligt waarschijnlijk een stuk lager dan de elektrische installatie en de bovenstaande apparaten en toestellen.
Hoe meer systemen en kringen u in het domotica-systeem moet integreren, hoe hoger de kost van een traditionele of domoticagestuurde installatie uitvalt. De prijs voor de domotica zal procentueel lager liggen in een grote installatie dan in een kleine, omdat u slechts één keer de intelligentie hoeft te kopen.
Appartement, gezinswoning of kasteel, de basisintelligentie is eigenlijk dezelfde. Alleen gaat het over een andere capaciteit die het systeem moet hebben. We spreken voor een gezinswoning over grootteordes van vijf- à vijftienduizend euro voor de domotica-componenten. Voor grote woningen kan dit verdubbelen, maar steeds blijft het een kleiner deel van het totale woningbudget. Ergens rond de 3%, maar als u alle toeters en bellen wil, kan dat toenemen tot 5% of meer. Hoe meer u te besturen heeft, hoe relatief goedkoper het zal uitvallen. Bij een nieuwbouw van 400.000 euro is 3% = 12.000 euro voor de domoticacomponenten. Dit is uiteraard zonder de standaard elektrische installatie en de geïntegreerde toestellen. Een haalbare kost dus, voor een hoger comfort maar ook een hogere veiligheid en een optimaal energiebeheer, wat u op termijn kosten gaat doen besparen. Uw woning wordt er niet alleen duurzamer door maar ook waardevoller, want klaar voor de toekomst. Dit terugverdienelement kan van een grootteorde zijn dat u de basiskost op termijn zelfs kan terugverdienen. Bij TELETASK zijn er oplossingen van klein naar groot en alles is modulair.
En wat dan met de onderhoudskost? Wel, die is onbestaande. Als de bewoner een degelijk domoticasysteem kiest, zoals dat van TELETASK, is er geen onderhoud nodig en er zijn dus ook geen bijkomende kosten. U kan zelf ook heel wat van de instellingen van uw domotica-systeem aanpassen als u dat wil. Of u kan alles overlaten aan uw systeemintegrator wanneer u veranderende wensen heeft. Tenslotte is het domotica-systeem oneindig flexibel, zonder dat er ook maar een schroevendraaier aan te pas komt. Als u het wenst hoeft de systeemintegrator zelfs niet eens ter plaatse te komen en kan die vanop afstand uw wijzigingen in de configuratie uitvoeren via een beveiligde verbinding. U heeft dan ook geen voorrijkosten wat het kostenplaatje en de snelheid van service ten goede komt.
Dat vermeldde TELETASK al in deze blogpost. Maar ook de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO berekende dat een volledig geïntegreerde domoticainstallatie in een bijna energieneutrale, typische eengezinswoning op lange termijn zichzelf terugbetaalt én daarna zelfs winst oplevert.
Dankzij het slimme energiebeheer van het domotica-systeem bespaart de bewoner van het huis immers 500 euro per jaar of meer (studie gedaan door VITO voor een half-open bebouwing van 138m² met een gezin van vier). Of ongeveer evenveel dan de extra maandelijkse afbetaling op 20 jaar voor de financiering van het systeem. Dat terwijl TELETASK-domotica tot 30 jaar meegaat. De bewoner bespaart dus nog 10 jaar verder energiekosten én leeft jarenlang uiterst comfortabel en veilig. En dat is natuurlijk de allerbeste verantwoording van de kost voor domotica: uw comfort en uw veiligheid.
Wenst u een domoticasysteem voor uw project? Of zit u met vragen? Neem vandaag nog contact met TELETASK op, en we stellen een vrijblijvende offerte op.