NIEUW  |  Klik hier en ontdek de ATMOS app

Hoe werkt domotica?

Domotica, oftewel home automation, werd in het leven geroepen om het dagelijkse leven makkelijker te maken. Het maakt uw huis slim door allerlei taken te automatiseren, waardoor u en uw gezinsleden en/of collega’s het heel wat comfortabeler krijgen. In een toch wel heel technisch geworden omgeving, die eigen is aan een toekomstgerichte woning, is dit geen overbodige luxe. Maar hoe werkt domotica nu precies? Hoe zorgt het ervoor dat alledaagse zaken, zoals het aansturen van verlichting, opwarmen van water, voorkomen van piekbelastingen en de klimaatregeling..., automatisch gebeuren? We leggen het in dit artikel uit.

Alles begint bij een smart home platform

Domotica is eigenlijk een paraplubegrip voor allerlei slimme technologieën en apparaten die in een woning of kantoor kunnen geplaatst worden. Denk hierbij aan slimme stopcontacten, lampen of zonethermostaten om de temperatuur dynamisch en efficient te regelen. Om deze technologieën te laten werken op een slimme manier, dienen deze eerst en vooral allemaal aan een smart home platform gekoppeld te worden. Dit platform fungeert als een soort commandocentrale: het zorgt ervoor dat uw apparaten met elkaar kunnen communiceren en het maakt de aansturing op afstand mogelijk.

De verbinding kan op twee manieren tot stand komen: door middel van een bedraad domoticasysteem enerzijds, of door een draadloos systeem anderzijds:

  • Een bekabeld domoticasysteem bestaat uit twee afzonderlijke circuits: een voedingslijn en een datalijn. Het is de datalijn die de verschillende apparaten met elkaar verbindt, zodat signalen kunnen worden uitgewisseld. Hoewel dit systeem minder gevoelig is voor storingen, is het moeilijker om deze te installeren in een bestaande woning zonder nieuwbouwmogelijkheden.
  • Een draadloos systeem daarentegen kan ten alle tijden worden geïmplementeerd, ook wanneer het niet gaat om een nieuwbouw. In dit geval communiceren de domotica-apparaten met elkaar door middel van een smart home protocol of standaard, waarvan bluetooth of wifi twee voorbeelden zijn.

Zo’n smart home platform neemt vaak de vorm aan van een applicatie op een computer, telefoon of tablet. Deze maakt vervolgens verbinding met een server, waardoor alle slimme apparaten bediend kunnen worden. Ook sensoren of slimme schakelaars kunnen worden gebruikt om apparaten aan te sturen.

Een uniforme taal maakt werking van domotica mogelijk

Naast een smart home platform, is er nog een belangrijke voorwaarde voor de werking van domotica. De verschillende slimme technologieën dienen namelijk ook dezelfde taal te spreken. Er hoort één uniforme manier te zijn waarop signalen tussen apparaten verstuurd worden.

Spreken de verschillende domotica toepassingen toch een verschillende taal? Dan is er, net zoals bij mensen die een verschillende taal spreken, een tolk voorzien die de communicatie wel mogelijk maakt. In de domoticawereld is de tolk een elektro technische specialist: de systeem Integrator. Deze persoon heeft de nodige kennis om alle elektrische systemen van de woning of het gebouw zo te configureren, zodat de verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Er zijn eenvoudige domotica systemen die zich beperken tot de integratie van basisfuncties zoals verlichting en zonweringen maar andere systemen kunnen mits een breed gamma van ‘interfaces’ zowat alles met elkaar laten communiceren.

Hoe werkt domotica: de conclusie

Wanneer alle domoticatoepassingen (verlichting, climatisatie, zonweringen, zonnepanelen, laadpaal, digitale meter, toegangscontrole...) van uw gebouw verbonden zijn met het smart home platform, en alle apparaten dezelfde taal spreken, kan domotica zijn werk doen. Wanneer u bijvoorbeeld in uw domotica-app de temperatuur verlaagt, zullen er signalen worden doorgestuurd naar het systeem waardoor deze de gevraagde instelling zal volgen.

wat is domotica: verbinding

Het kan echter nog verder gaan, waarbij u verschillende apparaten met elkaar laat communiceren. Bijvoorbeeld: wanneer u aan het einde van de dag gaat slapen, zal een druk op de ‘naar bed’ of ‘slapen’ knop een signaal zijn om een serie lichtkringen, kamertemperaturen, centilatie buitenverlichting, audio speakers, alarmsysteem... in een specifieke status te brengen.

Geïnteresseerd in domotica voor uw project?

Het gemak van dagdagelijkse taken te laten uitvoeren door domotica, lijkt dat iets voor jou? Contacteer ons en we bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Een netwerk van ervaren systeem integratoren staat voor u klaar. Ook in de buurt van úw project!