Interieurarchitect Laura Calleeuw creëerde voor een landhuis in Ruiselede een rustgevende woonsfeer met organische vormen, doorzichten en natuurlijke tinten. Het geïntegreerde domoticasysteem is onopvallend aanwezig maar geeft de bewoners alle gewenste comfort.
De woning lijkt aan de buitenkant een typisch rustiek landhuis dat perfect past in het weidse landschap maar in feite is het een nieuwbouw. De opdrachtgevers kozen voor die landelijke stijl omdat ze een huis wilden dat mooi zou opgaan in de omgeving. Aan de binnenkant mocht de inrichting wel echt hedendaags zijn. Daarvoor zorgde interieurarchitect Laura Calleeuw. Zij was zelf ook blij met de keuze van de klant voor een domoticasysteem van TELETASK.
Minimalistisch geheel
“Als interieurontwerper vind ik het ideaal dat de domotica de esthetiek van mijn ontwerp niet verstoort”, legt ze uit. “Het gaat op in het minimalistische geheel van mijn interieurconcept. Zo bljft alles ‘zen’. Ik moest mij helemaal niet aanpassen aan bepaalde technische elementen, zoals de plaats van de thermostaat of een ander bedieningssysteem. Dat soort dingen heb ik liever niet te zichtbaar. Doordat alles geïntegreerd is, zijn er minder bedieningselementen nodig en dus amper te zien.”
Die technieken installeerde Simon Van Eenoo, van VanEeCo Electrics. “Ik heb de oplossingen van TELETASK voorgesteld, in functie van de wensen van de bewoners”, zegt hij. “De klant is zelf projectontwikkelaar en kende de goede reputatie en de mogelijkheden van het systeem.”
Stijlvolle drukknoppen
In elke slaapkamer, in het bureau en in de keuken hangt nu een AURUS-paneel, goed voor samen acht stuks. De kleine displays met drukknoppen zijn stijlvol en sober, perfect voor een snelle dagelijkse bediening. Dat kan ook met de smartphone app. En om het overzicht te bewaren, gebruiken de bewoners de plattegrondsoftware van TELETASK, geïnstalleerd op hun eigen touchscreen pc. Ze kunnen in die gebruikersinterface alles per verdieping bekijken en bedienen: de verlichting, de stopcontacten en de videofonie. Daarnaast is ook de passieve koeling – via de warmtepomp – geïntegreerd.
Koppeling met de alarminstallatie
Dankzij de gekoppelde alarminstallatie gaan de ingestelde verlichtingspunten en stopcontacten automatisch uit wanneer de bewoners thuis vertrekken en het alarm inschakelen en schiet meteen alle verlichting aan wanneer het alarm afgaat. De koppeling met de muziekinstallatie is dan weer ideaal om via de smartphone muziek te streamen en het volume in te stellen. Voor de toekomst staan ook nog camerabewaking, een EV- laadpaal en zonnepanelen op de planning.
Gemakkelijk extra functies integreren
“Ik had al ervaring met TELETASK en ik vind het veel handiger dan een klassieke installatie of een ander systeem”, zegt Simon Van Eenoo. “Het biedt veel meer mogelijkheden om extra functies te integreren, het is gemakkelijker aan te passen en het is ook voor de eindklant zeer gebruiksvriendelijk. Ook bij dit project is alles naar wens verlopen en functioneert het precies zoals de bewoners het willen. Ze kunnen nu bijvoorbeeld ook met een simpele druk op het display een voorgedefiniëerde sfeer instellen. Bij de sfeer ‘bezoek’ wordt bijvoorbeeld de verlichting gezellig gedimd.”
Esthetiek en functionaliteit
Zo draagt ook de technische kant van dit bouwproject bij tot de uiteindelijk sfeer van de woning. “Het TELETASK systeem speelt in op alle innovaties en op de verwachtingen van interieurarchitecten en klanten”, vindt Laura Calleeuw. “Zo is het ook een gulden middenweg tussen esthetiek en functionaliteit. De bedieningspanelen zelf zien er mooi uit en zijn flexibel te installeren op plaatsen waar ze visueel niet storen. Daarnaast is de gestuurde verlichting op zich ook een echte sfeerschepper. Kortom, de domotica versterkt het rustgevende gevoel dat ik in deze woning heb gecreëerd. De klant wil vaak wel teruggrijpen naar het natuurlijke en authentieke van vroeger, maar verwacht wel maximaal hedendaags comfort. In dit huis voel je je niet in een futuristische omgeving maar toch vergemakkelijkt de volledig geïntegreerde domotica je dagelijkse leven. Alles klopt gewoon.”
Het project in Ruiselede is in maart 2024 te zien in het VTM-programma Design Secrets.