Recent was TELETASK uitgenodigd op een event van KBC (Belgische grootbank) en KBC Verzekeringen om een toelichting te geven aan de 22 grootste Vlaamse KBC-verzekeringsmakelaars. Tijdens deze sessie, die daarom doorging in ons hoofdkantoor te Gent, grepen we de kans om uit te leggen hoe TELETASK-domotica niet alleen de standaard woningfuncties zoals verlichting en verwarming, enz... kan beheren, maar ook hoe we de nieuwste energiesystemen op een intelligente manier kunnen integreren en wat daarvan de voordelen zijn voor de bewoners, de kredietverstrekker en de verzekeringsmaatschappij.
Hoe domotica een verrassende meerwaarde biedt voor de verzekeringssector
Voor banken en verzekeraars is het cruciaal om risico’s in te schatten bij het aanbieden van verzekeringsproducten, vooral in het kader van de energietransitie en de geldende wetgevingen op lokaal en Europees niveau. Wanneer een bank bij het verstrekken van een hypotheeklening of een investeringskrediet voor professionals een schuldsaldoverzekering verplicht stelt, is het voor de verzekeraar essentieel om een goed inzicht te hebben in domoticasystemen en wat de voordelen ervan zijn voor de (ver-)bouwer. Dit stelt hen in staat om de risico’s correct in te schatten en de voordelen van dergelijke technologieën voor (ver)bouwers beter te begrijpen.
Daarnaast speelt de mate van integratie van technieken zoals zonnepanelen (PV), opslagbatterijen, laadposten/-palen voor elektrische voertuigen en hun intelligente sturing een belangrijke rol in het waardebehoud van een woning op lange termijn. In geval van een gedwongen verkoop is dit niet alleen van belang voor de eigenaar, maar ook voor de financiële instelling en verzekeraars.
Een slimme en geïntegreerde aanpak
Het is vanuit dit oogpunt dat TELETASK op dit event een uitgebreide uitleg gaf over hoe onze systemen verschillende technologieën met elkaar kunnen verbinden. Dankzij de ingebouwde functies en de koppelingen met PV-invertoren, laadstation en digitale energiemeters kunnen deze technologieën efficiënt samenwerken.
Een concreet voorbeeld: wanneer een bewoner warm water nodig heeft, kan het systeem tijdelijk het laadproces van een elektrische wagen onderbreken om voorrang te geven aan de elektrische warmwaterboiler. Dit alles gebeurt volledig automatisch, zonder dat de bewoners moeten ingrijpen.
Naast TELETASK gaf ook studie- en adviesbureau ECOWISE een presentatie. Zij specialiseerden zich in het maken van berekeningen voor grotere PV-installaties, waarbij ze onder andere de capaciteit van zonnepanelen en batterijen optimaliseren om de meest rendabele installatie te realiseren. Het advies past dan ook perfect in het algemeen domotica-oplossingsplaatje van TELETASK. Zowel voor woningen als voor bedrijfsgebouwen.
Nieuwe inzichten en interesse vanuit de sector
Deze informatieavond was voor TELETASK een unieke kans om met een nieuw publiek in gesprek te gaan. We merkten dat er veel verheldering gebracht werd bij een publiek dat normaal gesproken niet direct wordt beschouwd als stakeholder binnen de domotica-wereld. De interesse bleek groot. Reeds op de infoavond zelf toonde een verzekeringskantoor, dat een nieuw gebouw plant, concrete belangstelling voor deze innovatieve oplossingen. Het is eigenlijk geen kwestie gebleken van ‘misschien’ maar van ‘hoe’.
Deze sessie droeg niet alleen bij aan de kennis van de aanwezigen, maar er werd ook een brug geslagen tussen domotica, energiebeheer en verzekeringen. We zijn KBC bank en KBC Verzekeringen dan ook dankbaar voor deze interessante gelegenheid en hopen zo te hebben bijgedragen aan een beter inzicht in de energetische huishouding van moderne toekomstgerichte woningen en gebouwen. Het zij ook bewezen dat een goed energieadvies vooraf, zoals dat van ECOWISE, geen overbodige luxe is.
Ter info: Deze sessie was erkend als onderdeel van de verplichte regelmatige opleidingssessies die KBC Verzekeringen voor zijn specialisten voorziet.