NIEUW  |  Klik hier en bezoek onze virtuele showroom

Hoe TELETASK duurzaamheid in de praktijk brengt

 

Bij TELETASK dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. We willen een toekomstgerichte onderneming en werkgever zijn door steevast de meest duurzame keuzes te maken. In 2018 volgden alle collega’s samen een inspirerende workshop rond de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo konden we ons verder engageren voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid in actie

Met een ‘Sustainable Day’ op onze werkvloer beoogden we:

 • onze visie op duurzaamheid met elkaar te delen,
 • ons te verdiepen in de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN,
 • ons te laten informeren en inspireren over wat de SDG’s voor TELETASK kunnen betekenen.

 

Wat zijn de SDG’s?

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) zijn 17 universele doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, goedgekeurd door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Om de SDG’s te realiseren is het volle engagement van de overheid, bedrijven én burgers essentieel. Kortom, een verantwoordelijkheid van ons allen.

Johan Vander Beken, Managing Director bij TELETASK: “Op onze Sustainable Day nodigden we Alexander Mijts uit, circulair bouwexpert bij VIBE vzw. Alexander bracht ons vanuit zijn expertise verrassende inzichten bij over duurzame ontwikkeling en ecologische stedenbouw. Zijn voornaamste boodschap? Grote veranderingen verlopen in kleine stappen: begin met realistische ambities die haalbaar zijn. Zeker als kmo.”

Met de SDG’s als leidraad, definieerden we een eigen reeks doelstellingen binnen drie thema’s:

 

 1. Duurzaamheid in ons bedrijf

Duurzame verandering realiseren begint bij onszelf, ook op de werkvloer. De voorbije jaren namen we alvast enkele bescheiden initiatieven:

 • switch naar groene energie,
 • gepersonaliseerde herbruikbare drinkflessen voor iedereen,
 • papierloze digitale loonadministratie,
 • fietsvergoeding voor woon-werkverkeer,
 • telewerk,
 • warmtepompen in plaats van gasverwarming,
 • digitalisering van processen tussen planning, productie en administratie.

 

 1. Duurzaamheid in onze producten

Johan Vander Beken: “Duurzaamheid zit bij wijze van spreken in het DNA van ons bedrijf. Ons bedrijf is het oudste in de sector en mocht als eerste het BEN-label gebruiken. Verder gaan onze systemen gemiddeld 30 jaar mee en ontwikkelden we in de beginjaren al zero-power-technologie met een schakelmodule die zo goed als geen energie verbruikte.”

“Waar het toen begon met slimme verlichting, zetten we anno 2020 verder in op duurzaamheid door te focussen op een optimaal residentieel energiegebruik via ingebouwde intelligentie en maken we zoveel mogelijk gebruik van recycleerbare kartonnen verpakkingen, met zo weinig mogelijk kunststoffen. In de toekomst willen we op hetzelfde elan verdergaan. Zo zal onze nieuwe generatie van user interfaces nog energie-efficiënter zijn dan het huidige model. We gaan van low power naar micropower. Ten slotte bieden wij ook ‘remote services’: installateurs kunnen ons systeem vanop afstand beheren en aanpassen.”

 

 1. Duurzaamheid voor onze klanten

Johan Vander Beken: “Bij elke nieuwe TELETASK-module die we ontwikkelen, staan duurzaamheid en kwaliteit voorop. Maar waar we de grootste energiebesparing merken, is bij onze klanten thuis. Onze systemen worden namelijk almaar intelligenter waardoor ook het verbruik van onze klant verder daalt. Zo is ons systeem in staat om snel te leren wanneer het verlichting, ventilatiepompen, zonnewering en verwarming moet in- of uitschakelen.”  

“Om je een idee te geven in cijfers: per jaar besparen wij de energie van 2.000 gezinnen door intelligentie aan hun woning toe te voegen. Het Spaanse ministerie van Economie, een gebouw van 90.000 m2, behaalde na amper één jaar tijd een energiebesparing van 41% dankzij onze domotica.”

 

Naar een duurzame toekomst

Johan Vander Beken: “We blijven op de goede weg, maar het werk is nog niet af. Samen met het hele TELETASK-team zullen we de komende jaren blijven bouwen aan duurzame en energie-efficiënte installaties. Altijd met de waardevolle feedback van onze klanten in het achterhoofd. Aan de laagst mogelijke energie het hoogst mogelijke comfort bieden: dát is waar wij elke dag naar streven.”

 

Meer te weten komen over TELETASK?

Kom ons gerust een bezoekje brengen aan ons exclusieve verdeler Stagobel in hal 9 op Batibouw 2020.