Investeren in domotica de moeite waard? | Ontdek hier

DOMOTICA: een must?

Heeft het nog zin om te bouwen zonder domotica?

Is het nog haalbaar om vandaag te bouwen zonder een geïntegreerd domoticasysteem? Of is deze intelligente aansturing anno 2022 eenvoudigweg een must? Het korte antwoord: ja, een moderne woning kan niet meer zonder. Waarom precies? Wel, hierom.

 


Voor optimaal comfort


Een woning bevat tegenwoordig heel wat technieken: vele lichtkringen, zonweringen, verwarming, airco, audio ... Van enkele tientallen tot meerdere honderden energiekringen in een grotere woning. Als bewoners deze systemen allemaal manueel en individueel willen instellen, zullen ze altijd wel iets vergeten in of uit te schakelen, of iets foutief of te laat instellen. Of anderzijds zijn in een moderne woning vrij veel manuele ingrepen nodig waardoor de bewoners permanent aan mogelijk comfort inboeten.


Het domoticasysteem voorkomt dit en maakt de aansturing van de omgeving eenvoudiger en aangenaam. De bedieningspanelen kunnen bijvoorbeeld toetsen bieden waarmee een bewoner verschillende technieken in één keer automatisch instelt (scenario of ‘sfeer’). Zoals de toets ‘Gaan slapen’. Drukt men op deze sfeerknop, dan schakelt het domoticasysteem alle toestellen uit die ’s nachts niet hoeven te werken, zet de nodige stopcontacten zonder spanning, dooft het alle gewenste lichten binnen en buiten, stelt het de kamertemperaturen anders in (verwarming of airco) in alle aanwezige zones, sluit (garage-) poorten, haalt zonweringen in, sluit de gordijnen, ...


De bewoner hoeft zich over niets nog zorgen te maken: één druk op een toets en het domoticasysteem doet de rest. En dat eventueel over meerdere gebouwen heen. Heeft de gebruiker een afzonderlijke garage, een poolhouse ...? Ook alle functies daarin vallen namelijk perfect vanuit het hoofdgebouw aan te sturen.

 


Voor optimaal energiebeheer


Met de vele technieken in en rond het huis valt ook het energieverbruik niet meer manueel te beheren. Ook daarvoor hebben bewoners vandaag intelligente technologie nodig die bijvoorbeeld de huishoudtoestellen zo veel mogelijk laat werken wanneer het energietarief het laagst is en/of als de zonnepanelen voldoende stroom leveren.

Eventueel slaat het domoticasysteem de zonne-energie in een thuisbatterij of boiler op, om er ’s avonds en ’s nachts zo goed als gratis het basisverbruik mee af te dekken. Eerst voorziet het systeem ’s avonds alles van stroom waarmee de bewoner zich ontspant. Na het slapengaan schakelt het systeem dan bijvoorbeeld de linnenautomaat in.

 


Voor minimaal brandgevaar


Is de vaatwas ’s nachts klaar, dan kan het domoticasysteem de watertoevoer afsluiten en het stopcontact van het toestel uitschakelen. Ook alle andere ongebruikte stopcontacten worden zonder spanning gezet. Zo minimaliseert het systeem het risico op brand. Iets wat uiteraard ook perfect mogelijk is wanneer de bewoners afwezig zijn, om bijvoorbeeld te voorkomen dat een gsm lader brand veroorzaakt.

 


Voor een schitterend interieur


Om al die functies van het domoticasysteem aan te sturen heeft de bewoner geen allegaartje aan bedieningspanelen van verschillende fabrikanten nodig, apart voor HVAC, verlichting, zonwering, audio, videoparlofonie ... Dankzij het domoticasysteem van TELETASK, stuurt de bewoner alles aan via een beperkt aantal stijlvolle aanraakgevoelige toetsenpanelen. Geschikt voor elk interieur.


De panelen van TELETASK vallen trouwens makkelijk te bekabelen. Van het ene paneel naar het andere loopt één kleine datakabeltje. Tegelijk is de bediening erg flexibel. Misschien bood een paneel eerst een toets om buitenverlichting aan te sturen, maar merkte de bewoner na een tijd dat hij die nooit gebruikt? Bij een traditionele installatie zijn de functies van de panelen achteraf niet meer aan te passen. Bij een TELETASK installatie kan de installateur zelfs vanaf afstand een toets een andere functie geven zonder bij de klant te hoeven langs gaan. De ideale service: Snel, efficient en duurzaam.
Alle besproken functies zijn bovendien ook aan te sturen via smartphone en tablet. Waar ook de bewoner zich ter wereld bevindt, altijd kan hij de energieparameters van de woning bekijken, de binnen- en buitenverlichting schakelen, de verwarming of airco aanpassen, checken of de kinderen al thuis zijn van school ...

Heeft een gedeeltelijke installatie zin?


Volstaat het niet om het domoticasysteem in slechts een deel van de woning te installeren? Wel, neen, want dan raken de voordelen van comfort, veiligheid en optimaal energieverbruik alsnog verstoord. Als de bewoner niet alles laat integreren, moet die toch weer rondlopen om te checken of de temperatuur in niet-verbonden zones goed staat, om stekkers uit te trekken, om toestellen in en uit te schakelen ...


Uiteraard zijn er situaties waarin een domoticasysteem minder zinvol is. In een klein appartement met slechts een slaapkamer, zitkamer en badkamer zijn de technieken waarschijnlijk beperkt. Daarin is een domoticasysteem nice to have maar geen must. Maar meestal is het vandaag eenvoudigweg een must omdat ook in een kleinere omgeving heel wat technieken aanwezig kunnen zijn. Bovendien is een TELETASK installatie niet alleen voor gebruik vandaag maar zal deze door zijn flexibiliteit en het modulair concept, ook de behoeftes dekken voor de komende decennia.