Investeren in domotica de moeite waard? | Ontdek hier

Hoeve omgebouwd naar energiezuinige gezinswoning met hoogstaande technieken

Bij de grote verbouwingen aan zijn woning, koos de eigenaar voor een domotica-systeem van TELETASK. Betrouwbare technologie, flexibele integratiemogelijkheden en doorgedreven aansturingsopties waren de belangrijkste redenen voor die keuze. Vandaag kan je je amper voorstellen dat het woonhuis ooit een stal was.

Totaalrenovatie op het platteland

Het huis van deze familie staat in een heel landelijke omgeving en was vroeger een oude koeienstal. Alleen de buitenmuren bleven tijdens de totaalrenovatie grotendeels bewaard. Als je het weet, kan je er de historiek van het gebouw nog in herkennen. Binnen is uiteraard alles nieuw, met een eerder strakke interieurstijl. Tijdens de verbouwing werd alles voorzien voor een toekomstgerichte en comfortabele woning.

Betrouwbare technologie

“Ik wist op voorhand dat ik een domotica-systeem van TELETASK wou in mijn nieuwe woning”, vertelt de eigenaar. “Ik ken TELETASK als een gevestigde waarde in de markt, zodat je er als klant op kan rekenen dat de technologie blijft bestaan en ook steeds verder evolueert. Een grote troef van TELETASK is dat het systeem ook gemakkelijk uit te breiden is. Ik wil op die manier altijd toegang hebben tot de nieuwste mogelijkheden voor een rationeel energiebeheer.”

Sensoren voor wind, warmte en licht

Vandaag is in de hoeve reeds een lange lijst van aanwezige technieken geïntegreerd in de domotica, zodat zowat alles digitaal aanstuurbaar is. “We werken met TELETASK-technologie voor de centrale, de ingangs- en uitgangsinterfaces en sensoren voor wind, temperatuur en zonlicht”, legt de eigenaar uit. “Daarnaast hebben we niet alleen een groot OPUS aanraakscherm maar ook vijftien kleinere drukknop-bedieningspanelen. Bijna in elke ruimte hangt er eentje. Het is mooi meegenomen dat het design van de schermen zo aantrekkelijk is. Ze storen helemaal niet in het interieur - integendeel. Buiten hebben we ook nog een video-deurtelefoon met een codeklavier. Ook deze kunnen we bedienen met de OPUS, want deze is uiterst veelzijdig. Het discrete scherm is voor ons toch een echt digitaal controlecentrum geworden. En als we er meerdere van willen, klik je deze gelijk waar, gewoon op het LAN bij, want OPUS bestaat ook in een desktop versie. De koeien moesten het eens weten.”

De screens gaan automatisch open en dicht

Via de aanraakpanelen kunnen de bewoners nu van overal geïntegreerde technieken aansturen. Met het oog op een efficiënter energieverbruik, werden ook zonnepanelen, een warmtepomp en een EV laadpaal geïnstalleerd en in het TELETASK-systeem ondergebracht. De zonnescreens gaan automatisch open of dicht wanneer de zon- en windsensoren daartoe het signaal geven.

Sferen instellen

De eigenaar: “Uiteraard kunnen we via de aanraakschermen ook de verlichting bedienen, maar we hebben een aantal ‘sferen’ voorgeprogrammeerd zodat we met een simpele druk in één keer de hele sfeer kunnen instellen zoals we op dat moment willen. Een avondsfeer bijvoorbeeld, en een sfeer ‘aanwezigheidssimulatie’ voor als we op reis zijn, zodat het huis er toch bewoond uitziet. Heel handig. Het geeft ons eenvoud en extra gemoedsrust”

 

Maatwerk

Ook heel handig is de zoon des huizes, een IT’er die erin slaagde alles zelf te configureren, van het idee tot de functionaliteit. “Ik wou bijvoorbeeld bepalen wanneer de warmtepomp het water moet verwarmen”. “Het was voor mijn zoon en voor mij een primeur om zoiets zelf te doen. Gelukkig zijn we wel technisch onderlegd en met occasioneel wat hulp is alles gelukt. Mijn zoon gebruikt nu trouwens de mobiele app nog om parameters in te stellen en te optimaliseren. Ikzelf geef voor het dagelijks gebruik de voorkeur aan de bedieningspanelen.”

De verhuis naar de nieuwe woning gebeurde in juli 2024, en het TELETASK domotica systeem beantwoordde aan alle verwachtingen. “We zijn heel tevreden”. “Het systeem is erg stabiel en gemakkelijk te gebruiken. Dankzij de programmeerbare instellingen verloopt de aansturing nu voor een groot stuk automatisch. Het enige wat ik graag anders had gezien, is een iets duidelijkere handleiding en een vlottere opstart om alles in het netwerk te krijgen. Dat was bij ons natuurlijk een extra uitdaging omdat we alles zelf hebben gedaan. Met de nieuwe softwareversie PROSOFT 5, die in 2025 het daglicht ziet, blijkt dit eigenlijk ook automatisch te zullen verlopen. We kunnen gratis upgraden van zodra deze ter beschikking is. Ook het interieur hebben we trouwens zelf ingericht.”

Klaar voor de toekomst

Voor de eigenaar is het huidige plaatje echter nog niet af. “Ik verwacht dat domotica de komende jaren nog sterk zal evolueren”, verklaart hij. “Vooral rond energieverbruik kijk ik uit naar nog meer mogelijkheden om ons verbruik efficiënt aan te sturen en op te volgen. Momenteel hebben we de technologische opties al maximaal benut. We hebben een koppeling met de digitale meter, een warmtepomp, zonnepanelen en een elektrische wagen. Mijn ideaalbeeld is om uiteindelijk onafhankelijk te zijn van energieleveranciers. Als machinebouwer (IMA) hebben we zelf heel veel kennis in eigen huis en liggen industriële robotsturingen , AI en domotica niet altijd ver van elkaar. Zo ook willen we op termijn thuis een waterstofbatterij installeren waarin we de energie uit onze zonnepanelen kunnen opslaan. In combinatie met een weer-app die kan voorspellen wanneer, hoe intens en hoelang de zon gaat schijnen, en een doorgedreven aansturing van elk apparaat, zal dat echt rationeel energieverbruik mogelijk maken. Met de TELETASK-installatie de we nu hebben, zijn we er alvast klaar voor. Dat was voor mij en mijn gezin, een belangrijke reden om voor dit Belgische topmerk met 40 jaar ervaring te kiezen. We hebben nu ook de garantie dat onze investering in deze woning, nog decennialang een hoge waarde zal behouden.” 

 

Meer over de huiseigenaar...


Aangezien TELETASK een productiebedrijf is en de huiseigenaar nauw verbonden is met prototype machinebouwer IMA, willen we u hier graag meer over vertellen.


IMA, gevestigd in Maldegem, België, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde machines en automatiseringsoplossingen voor industriële toepassingen. Van op maat gemaakte machineontwerpen en prototypeontwikkeling tot volledig geïntegreerde automatiseringssystemen, IMA levert op maat gemaakte oplossingen die efficiëntie en innovatie bevorderen.


IMA bedient een breed scala aan industrieën, waaronder de automobiel-, chemische, medische, biotechnologische en algemene productie-industrieën. Ze blinken uit in machinebouw, systeemintegratie en robotica. Hun expertise strekt zich uit tot complexe visiesystemen, wat zorgt voor precisie en hoogwaardige automatisering. Als bewijs hun capaciteiten was IMA verantwoordelijk voor de installatie van de nieuwe productielijn in het hoofdkantoor en de fabriek van TELETASK in Gent.


En wat betreft TELETASK huisautomatisering in deze woning? Nou, dat is gewoon een perfecte match van technologie-enthousiastelingen die genieten van het beste wat automatisering te bieden heeft!