Een gebouw waar het nooit te warm of te koud is. Waar zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Waar een ventilatiesysteem intelligent verlucht, zodat de binnenlucht altijd zuiver is. Precies volgens de wensen van de gebruiker of bewoner van het gebouw, zonder dat die aan iets moet denken. TELETASK maakt het mogelijk, maar hoe precies?
Alle technieken die energie verbruiken in een gebouw vallen te integreren met het intelligente domoticasysteem van TELETASK. Dus ook alle HVAC-technieken zoals radiatoren, vloerverwarming en -koeling, het ventilatiesysteem, ventiloconvectoren, duct-systemen ... Naast bijvoorbeeld gemotoriseerde zonweringen, gordijnen en rolluiken. Dat is al een belangrijk deel van het antwoord op bovenstaande vraag, maar tegelijkertijd is het maar nog het begin.
Intelligente aansturing
Het domoticasysteem van TELETASK is immers ook verbonden met allerlei sensoren voor het meten van binnen- en buitentemperatuur, zonlicht, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit ... Sensoren die vaak niet eens zichtbaar zijn, omdat ze ingebouwd zitten in de bedieningspanelen van het systeem.
Al die gegevens weegt het domoticasysteem continu af tegenover de wensen van de bewoners van het gebouw en hun aan- of afwezigheid. Zo kan het systeem het klimaat en de luchtkwaliteit precies regelen zoals gewenst. Niet alleen door de verwarming of koeling te sturen, maar ook bijvoorbeeld de ventilatie, al dan niet met warmterecuperatie, de circulatiepompen, de ventielen en de gemotoriseerde zonweringen, rolluiken en gordijnen.
Wat maakt dit mogelijk?
In één zin: een ideaal binnenklimaat met minimaal energieverbruik, aangepast aan de aan- of afwezigheid van de bewoners, zonder dat die aan iets moeten denken. Laat ons dit illustreren met enkele voorbeelden.
Stel: de temperatuur loopt in de zomer op, door binnenvallend zonlicht. Dan sluit het domoticasysteem gordijnen of zonweringen, voor het binnen te warm wordt. Zo zal het koelsysteem maar geactiveerd worden en dus energie verbruiken wanneer het echt nodig is. Opent iemand een raam, dan worden de temperatuurinstellingen automatisch aangepast, om onnodig energieverbruik te voorkomen.
Verlaat een bewoner zijn woning? Dan drukt die op de toets ‘huis verlaten’, waarna het domoticasysteem onnodig ingeschakelde elektrische toestellen ontkoppelt en de verwarming in stand-by-modus zet. Zo behoudt het huis de gewenste temperatuur tegen opnieuw de laagst mogelijke energiekost. Komt één van de bewoners terug thuis, dan wordt het klimaat opnieuw geregeld volgens de gewenste instellingen bij aanwezigheid. Dit kan zelfs verschillen volgens de persoon. Als het iemand van het huispersoneel is, dan kan dit anders zijn dan bij een gezinslid dat thuiskomt.
Ondertussen meet het domoticasysteem continu de luchtkwaliteit in het gebouw. Als die niet voldoet, schakelt het systeem automatisch het ventilatiesysteem in of verhoogt de snelheid ervan. Luchtcirculatie is langer al erg belangrijk, maar vandaag des te meer nog, in coronatijden. Het warmterecuperatie-systeem warmt daarbij de lucht die naar binnen komt op met de warme lucht die het gebouw verlaat. Een slimme aansturing om het energieverbruik te drukken, enkel wanneer iemand aanwezig is.
Desgewenst kunnen de bewoners het binnenklimaat ook steeds handmatig regelen, los van de vooringestelde kloksturingen. Dat kan dan via aanraakgevoelige bedieningspanelen, smartphone, pc of met de stem. Dus ook op afstand, bijvoorbeeld vanop het werk, wanneer de bewoner vroeger of later dan normaal naar huis vertrekt.
Zo wordt elk gebouw een uiterst comfortabele plek om optimaal in te leven en te werken, zonder dat de gebruiker of bewoner zich over de vele hedendaagse technieken hoeft te bekommeren. Meer zelfs, hij mag die eigenlijk vergeten. TELETASK denkt aan alles.