Investeren in domotica de moeite waard? | Ontdek hier

Efficiënter energiebeheer dankzij de integratie met slimme meters

In een steeds veranderende samenleving wensen we allemaal te besparen, duurzame producten te gebruiken en milieuvriendelijke oplossingen toe te passen. Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën zoals domotica van TELETASK kunnen we in elke moderne woning en gebouw heel wat besparingen realiseren. De ecologische voetafdruk verkleinen door een efficiënt energiebeheer wordt zo voor iedereen realiseerbaar. TELETASK zorgt voor de volledige integratie van technieken als de ultieme te nemen stap naar een eenvoudig tot doorgedreven energiebeheer.

 

Vooropstellen hoeveel een TELETASK-oplossing exact kan bezuinigen is niet eenvoudig. Dankzij de integratie van systemen zal uw energiebeheer en -besparing zeker hoger zijn dan op gelijk welke andere manier. Zonder dat de bewoners moeten inboeten aan comfort is nutteloos energieverbruik verleden tijd.

Het milieu, de gemeenschap en niet op zijn minst de geldbeugel varen er wel bij wanneer uw systeem automatisch uw grote verbruikers zo veel mogelijk inschakelt wanneer de energiekost laag of zelfs gratis is. Het systeem zorgt er, naast het optimaliseren van uw eigen verbruik, ook voor dat de piekbelasting van het net zoveel mogelijk beperkt wordt. Functies die manueel of met een eenvoudige tijdklok niet te beheersen zijn.

Dankzij het TELETASK-systeem en de integratie met de slimme meter en complexere energiesystemen zoals fotovoltaïsche panelen, warmtepompen, boilers, thuisbatterijen, elektrische voertuigen met hun laadinrichting, enz … moeten de bewoners zelf amper actie ondernemen.

Wanneer u niet thuis bent, zal het systeem de verwarming of koeling voor het ontbijt dus ook niet inschakelen. Zo heeft het ook geen zin om bij verhoogde CO²-meting de warmterecuperatie-ventilatoren meteen aan te schakelen terwijl u aan het snorkelen bent op uw vakantiebestemming. Het alarmsysteem moet dan uiteraard actief zijn, maar dan hoeven de Hifi-, TV-, koffiezet-, Wi-Fi router- en  stopcontacten met allerlei laders niet onder spanning te staan. 

Zo zorgt een beter energiebeheer automatisch ook voor verhoogd veiligheid en comfort. Het TELETASK-systeem spaart waar mogelijk. Ook wanneer u er zelf niet aan denkt, bij afwezigheid of terwijl u slaapt ... Of droomt van witte stranden en hemelblauwe oceanen!

 

Visualisatie

 

Het TELETASK-systeem biedt verschillende mogelijkheden om het verbruik en de opbrengst van energie te visualiseren. Zo kunt u op een toetsenpaneel of aanraakscherm de opbrengst van uw fotovoltaïsche panelen raadplegen. Of misschien wilt u uw opbrengst van gisteren, vorige week, maand of jaar bekijken? Geen probleem. Zelfs grafieken zijn mogelijk. Bovendien kan u ook zowat alles raadplegen en bijsturen via uw smartphone.

 

Meer dan energiebesparing

 

Men kan ook een langere levensduur verwachten van lampen en alle elektrische toestellen die daardoor minder lang onder spanning staan. Bovendien is het risico op brand door kortsluitingen en overbelasting onbestaand bij een uitgeschakeld toestel. Er is zelfs geen spanning meer op de bedrading naar het toestel, want alle vermogensschakelingen gebeuren centraal in het elektrisch verdeelbord en niet ter hoogte van de drukknop of van het stopcontact (zoals bij een traditionele elektrische installatie). Ook de gevaren van een TELETASK-drukknop zijn verleden tijd want deze werken op een extra lage laagspanning van 12V (i.p.v. traditioneel 110/250V).

 

Professioneel gebruik

 

De toepassingen zijn gelijkaardig aan de residentiële, zij het dat het hier uiteraard over grotere besparingen kan gaan. In vele gevallen gaat het hier al vlug over besparingen van vele Megawatt-uren verbruik per jaar. Vergeet ook niet de verlengde levensduur van de aangesloten apparatuur. Hierdoor zijn er uiteraard ook heel wat minder onderhouds- en vervangingskosten. De return-on-investment is met andere woorden hoog. In een gebouw van 2000 m² kan de besparing over 20 jaar makkelijk oplopen tot enkele tienduizenden euros, plus het extra comfort en veiligheid.

Dit is het besparingsequivalent van ongeveer 200MWh, wat ook staat voor een CO²-equivalent van niet minder dan 1750 bomen (bron U.S.DEO- Department Of Energy – zie ook www.epa.gov).

 

Eigen verbruik

 

Uiteraard verbruikt ook een TELETASK-systeem zelf energie. Voor een typische installatie in een eengezinswoning is dit ongeveer 20 Watt (= 175 KWh/jaar. Dit is ongeveer €52/jaar bij een kostprijs van €0,3/KWh). Dit kan uiteraard hoger zijn bij grote installaties, maar blijft steeds beperkt en ondergeschikt aan de besparingen.

Mede dankzij de ‘zero power’ relais interfaces van TELETASK (ref. TSD13510) blijft het verbruik extreem laag t.o.v. veel andere systemen. Deze interfaces verbruiken quasi geen energie in zowel de aan- als de uitstand. Ze behoeven enkel een korte energiestoot bij het omschakelen. Uiteraard kost een dergelijke interface bij aankoop iets meer dan een niet-zero-power type, maar de klant zal dit al na enkele jaren terugverdienen.

 

 

Toekomstgericht ontwikkelen

 

De ingebouwde TELETASK-intelligentie gaat er zowat elke dag op vooruit en regelmatig zijn er dan ook upgrades ter beschikking. Iedere TELETASK-bezitter kan upgraden naar de nieuwste softwareversie en hiermee bijblijven met de evolutie. Bovendien kunnen wijzigende wensen van de klant steeds op maat aangepast worden door de systeemintegrator. Dit kan bij de klant ter plaatse of vanop afstand (DoIP) over het internet zonder dat de integrator zich moet verplaatsen. Dankzij het bestaande TELETASK DoIP-concept is elke TDS-woning klaar voor de toekomst en kan u modulair meegroeien en upgraden mocht dat ooit nodig zijn.

 

Meer informatie?