De verlichting, zonwering en gordijnen automatisch regelen bij of rond zonsopgang- en ondergang? Dat kan perfect, via de klokfunctie met lichtsensor of de astronomische klok in het TELETASK-systeem. Met een lichtsensor kan u de lichtintensiteit meten, maar niet voorspellen. Met de astronomische klok is dat wel mogelijk. Het systeem kan zo voor of na zonsopgang of-ondergang acties uitvoeren. Hoe werken beide functies, en wat zijn de mogelijkheden ervan?
PROSOFT, de configuratiesoftware waarmee systeemintegratoren het TELETASK-domoticasysteem opzetten, bevat een volledig klokactiesysteem dat voor deze toepassing te combineren is met een externe lichtsensor. Daarmee kan u bepaalde acties op een specifiek moment laten plaatsvinden, als bepaalde voorwaarden vervuld zijn. Bijvoorbeeld de tuinverlichting inschakelen om 18 uur als het donker genoeg is, en ze om 21 uur weer uitschakelen. Binnenshuis kan het klokactiesysteem andere zaken regelen, zoals de verwarming, koeling en gordijnen bedienen.
Het alternatief: astronomische klok
De functies van het TELETASK-systeem vallen ook te bedienen via een astronomische klok, die geïntegreerd is in de DoIP-centrales van TELETASK. De astro-functie weet elke dag van het jaar wanneer de zon op- en onder gaat, om het even waar ter wereld. Daardoor kan de astronomische klok een actie precies bij zonsondergang of -opgang laten plaatsvinden, of op een bepaald tijdstip ervoor of erna.
Daarvoor heeft de astronomische klok geen input van een lichtsensor nodig. Dat maakt de technologie interessant wanneer u sowieso geen lichtsensor nodig hebt, bijvoorbeeld in een appartement zonder buitenverlichting, of als er geen budget voor een lichtsensor is. De klok verlaagt met andere woorden ook de drempel om voor domotica te kiezen. Daarnaast is het systeem ook duurzaam, want het vermijdt nodeloos energieverbruik.
Natuurlijk heeft de klokfunctie met lichtsensor wel het voordeel dat die acties kan laten plaatsvinden volgens de effectief gemeten lichtintensiteit buiten. De astronomische klok houdt geen rekening met bewolkte of uitzonderlijk zonnige dagen. Uiteraard blijft de keuze tussen beide opties vrij, en blijft alles mogelijk: beide oplossingen zijn 100% softwarematig en dus 100% flexibel.
Welke toepassingen zijn zoal mogelijk?
De astronomische klok biedt soortgelijke mogelijkheden als het klokactiesysteem met lichtsensor, maar dan zonder die laatste. Denk aan automatisch de gordijnen openen of sluiten, de verlichting in de tuin, aan de oprit of zelfs binnen in- of uitschakelen ... wanneer de zon opstaat of ondergaat.
Ideaal als de bewoner na zonsondergang op het terras wil tafelen, van de natuur in de tuin wenst te genieten ... Maar ook wanneer hij het buiten veiliger wil maken, ’s avonds en ’s nachts, door de parkeerplaats, de toegangspoort en het pad naar de voordeur automatisch te laten verlichten, zonder bewegingssensoren. Ook tuinsproeiers kunnen zo op elk gewenst uur van de nacht het gazon beginnen te bevochtigen.
Voor welke toepassing u de astronomische klok ook inzet, de oplossing valt steeds makkelijk te configureren en snel aan te passen. Zelfs vanaf afstand.
Vervul nog beter klantenwensen
Met aansturing volgens de astronomische klok wordt het TELETASK-domoticasysteem nog veelzijdiger, voor nog meer comfort in- en rond gebouwen. Lees er meer over in het online technisch handboek voor professionals (op www.teletask.be) en probeer daarna alle mogelijkheden zelf uit.