NIEUW  |  Klik hier en ontdek de ATMOS app

Luxe renovatie van een monumentaal herenhuis

Een statig historisch pand met drie verdiepingen kreeg een erg grondige renovatie waarbij het wooncomfort naar het hoogste niveau werd getild. Daarbij hoort ook een domoticasysteem dat gekoppeld is met alle belangrijke functies – van verwarming, audio en verlichting tot de beveiliging. Bewoners én installateur blikken tevreden terug op het project.

Alles gestript

“Het pand was vroeger een uitgeleefd studentenhuis dat is omgetoverd tot een luxueuze gezinswoning. Alleen de muren zijn blijven staan”, vertelt installateur Alex Peters van Huisautomatiseringsservice.nl. “Het herenhuis is volledig gestript, aangebouwd, geïsoleerd, en duurzaam gemaakt.”

Voor de bewoonster van het huis was domotica een must. “Ze is zelf actief in de hotelwereld en had problemen omdat ze het systeem dat ze daar gebruikte niet gemakkelijk kon aanpassen”, zegt Alex Peters. “We gingen dus op zoek naar iets beters. Heel wat merken zijn de revue gepasseerd maar de troeven van TELETASK gaven de doorslag. Dit systeem is heel goed te koppelen met andere technologieën. Ik installeer en programmeer het zelf al 25 jaar en ik kan het mijn klanten alleen maar aanbevelen.”

Ook voor de au pair

Huisautomatiseringsservice.nl heeft bij dit project de volledige oplossing uitgetekend en stond in voor het vervaardigen en plaatsing van de verdeelkasten en de programmatie van de domotica. De aansturing gebeurt door een PALAS G3-centrale van TELETASK. De bewoners kunnen alle functies gebruiken via twee OPUS-aanraakschermen. Daarnaast is de hele woning voorzien van diverse AURUS-toetsenpanelen en hebben de huiseigenaren ook de nieuwste ATMOS-app zodat ze alles ook via smartpohone op afstand kunnen controleren. “Maar eigenlijk gebruiken ze de app ook wanneer ze thuis zijn, omdat ze dat zo gemakkelijk vinden – ze hebben toch altijd hun smartphone bij de hand. Alleen de au pair gebruikt wel altijd de knoppen op de bedieningspanelen”, legt Alex Peters uit.

De installateur voorzag verschillende dim- en schakel- interfaces en ook een P1 interface voor de koppeling met de digitale meter. Op het dak liggen 11 zonnepanelen van 500WP per stuk met een Solar Edge 3 fasen omvormer. Zo kan het elektrische deel van de hybride boiler ingeschakeld worden wanneer de P1 module in de Prosoft aangeeft dat de zonnepanelen energie produceren.

De Mitsubishi Electric climatisatie en het Sonos-audiosysteem zijn IP-gestuurd en geïntegreerd met TELETASK, net als het video deurtelefoon systeem van Fasttel. Ze communiceren met de twee OPUS-schermen – één in de keuken en één op de verdieping - van waaruit alle functies te bedienen zijn, inclusief het gemotoriseerde 3-punts voordeurslot en vier buitencamera’s.

Extra aandacht voor beveiliging

“De beveiliging kreeg, op vraag van de bewoners, extra aandacht”, aldus Alex Peters. “Alle ruimtes, behalve de badkamers, zijn uitgerust met inbouw rookmelders. Als er een rookmelder afgaat, krijgen de gebruikers een melding in hun app en gaat de noodverlichting bij de trap automatisch aan. Achteraan (buiten) hangt er ook een gekoppelde camera met bewegingsdetectie. Als er een ongewenste bezoeker over het platte dak zou lopen, gaat er een alarm af en gaat dankzij de volledige integratie ook de buitenverlichting aan.”

Koeling en verwarming

Voor extra comfort is er in de badkamers en de wasruimte Magnum vloerverwarming geïnstalleerd, aangestuurd door AURUS-4 TEMP-panelen, met een vloersensor via de Cookie AD. In de woon- en eetkamer, in de hal en garderobe is er vloerverwarming waarvan de verschillende zones ook aangestuurd zijn door het TELETASK systeem. Deze zijn via de ingebouwde temperatuursensoren van AURUS toetsenpanelen en Theben motorventielen, geschakeld door een achtvoudige relaisinterface. De slaapkamers hebben airco om te koelen maar er is ook verwarming via radiatoren die voorzien zijn van magneetventielen en aangestuurd worden van uit een AURUS-4 TEMP toetsenpaneel met OLED display. Zo kan de temperatuur in de slaapkamers snel hoger of lager gemaakt worden. Een perfecte combinatie tussen energiebeheer en comfort. Een onverwachte gast hoeft dus in de winter niet te wachten op een trage vloerverwarming, terwijl de eigenaars geen energiekosten hebben wanneer een kamer niet gebruikt is.

Verlichting met sensoren

De traphal is dan weer voorzien van trapverlichting aangestuurd door meerdere AURUS-2 SENSE toetsenpanelen met discrete bewegingsmelder met massief glazen front. In de toiletten en de garage hangen dan weer discrete SIRIUS bewegingssensoren tegen het plafond. Bij bewegingsdetectie en indien donker, bedienen deze de verlichting. Overdag naar 100% en ‘s nachts beperkt tot 50%. Opnieuw gaan comfort en energiebeheer hand in hand.

Geprogrammeerde sferen

De voordeur, achterdeur en de master-bedroom hebben alle drie een AURUS-OLED toetsenpaneel voor extra functies en vooraf geprogrammeerde ‘sferen’ zoals ‘alles uit’ en ‘thuiskomen’. Er is overal gekozen voor ledverlichting, maar wel in allerlei uitvoeringen zoals spots , ledstrips en hanglampen, aangestuurd door een mix van 0-10V en DALI-sturing.

Service op maat

De nieuwe bewoners wonen sinds de zomer van 2023 in het gerenoveerde herenhuis en ze zijn erg tevreden over de technische installatie én over de service. “Ik kom er nog heel regelmatig, want de eigenares is zelf bezig met de interieurinrichting en voegt graag nieuwe elementen toe”, verklaart systeem integrator Alex Peters. “Voor haar was het dus belangrijk dat alles niet alleen goed werkt en gemakkelijk te bedienen is, maar dat het er ook mooi uitziet. De witte en zwarte glazen AURUS-toetsenpanelen passen qua uitstraling perfect bij de gebruikte toegepaste standaard drukknoppen en stopcontacten.”

Geïnteresseerd in domotica voor jouw project?

Laat een bericht achter om je project te bespreken.