Delta Light is een Belgisch bedrijf dat internationaal aan de top staat als fabrikant van architecturale verlichting. Toen Delta Light zelf de verlichting in zijn productiehallen wilde moderniseren, ging het bedrijf ook voor iets extra’s: slim aangestuurde ledverlichting. Resultaat: meer gebruiksgemak voor het technische team, comfort voor de productiemedewerkers en een lagere energiefactuur.
Bewuste keuze voor de nieuwste technologie
Als high-end verlichtingsbedrijf wil Delta Light ook zelf altijd met de nieuwste producten en installaties werken. Dat bleek ook bij de vernieuwing van de verlichting in enkele productiehallen.
‘We wilden overschakelen naar meer energiezuinige verlichting’, vertelt Jens Desimpelaere, facility manager bij Delta Light. ‘We beslisten om daarbij ook te gaan voor een domoticasysteem zodat we de nieuwe lampen gemakkelijk zouden kunnen aansturen. De technologie van TELETASK was daarvoor perfect geschikt.’
Bediening via smartphone of tablet
De geïntegreerde domotica van TELETASK maakt het mogelijk om alles aan te sturen met een app op je smartphone of tablet. ‘We hebben allerlei functies geïntegreerd in de TELETASK-domotica. Zo kunnen we nu via de app ook de schuifpoorten openen en sluiten, net als de rolluiken, de stopcontacten en de verlichting in een aantal bureaus’, legt Jens Desimpelaere uit.
Open technologie werkt samen met andere merken
Extra troef waarom Delta Light koos voor TELETASK, was de openheid van de technologie. Daardoor werken de TELETASK-producten probleemloos samen met bestaande componenten van andere merken - met name de drukknoppen - en hoefde Delta Light die niet te vervangen.
‘We ontdekten dat het aanbod van TELETASK zeker niet alleen voor de residentiële market kan dienen, maar ook onze productiehallen aankan’, zegt Jens Desimpelaere. ‘Daarnaast vonden we het belangrijk om voor dit project in zee te gaan met een Belgisch bedrijf, net zoals wij. Het feit dat we allebei partner zijn van Stagobel, leverancier van elektrische installatiematerialen, maakte onze samenwerking nog gemakkelijker.’
Altijd de juiste verlichting dankzij sensoren
In de productiehallen en in de magazijnhallen valt er natuurlijk daglicht binnen via koepels, maar daarnaast heeft Delta Light daar nu domotica-gestuurde verlichting die werkt met lichtsensoren. Als er te weinig daglicht is, schakelt de verlichting automatisch aan. Omgekeerd gaan de ledlampen minder hard schijnen of schakelen ze helemaal uit wanneer er voldoende daglicht binnenkomt.
Wanneer de productie op het einde van de werkdag stilvalt, gaat ook alle verlichting automatisch uit. Vanaf dan schakelt de doorgangsverlichting aan: de lampen springen dan aan wanneer iemand op een bepaald punt in de hal langskomt. Die verlichting blijft aan tot deze persoon naar buiten gaat.
Gebruiksgemak, comfort en kostenbesparing
Door die slimme automatisering met behulp van sensoren, verhoogt Delta Light het gebruiksgemak en het comfort voor de medewerkers, en kan de onderneming ook heel wat energie besparen.
‘Het is een heel gebruiksvriendelijke oplossing’, bevestigt Jens Desimpelaere. ‘Onze medewerkers van de technische dienst volgden allemaal een opleiding bij Stagobel voor de programmatie van het TELETASK-systeem. De installatie verliep zeer gemakkelijk en snel. Na het inlezen van de DALI interface konden ze meteen starten met programmeren. De mensen die werken in de productiehallen genieten nu ook veel meer van natuurlijk daglicht.’
Eenvoudig te programmeren
De domotica van TELETASK staat bekend om de stijlvolle bedieningspanelen en de mogelijkheid om sferen te creëren. Bij dit bedrijfsproject waren dat geen doelstellingen.
‘Voor een residentiële woning zijn die sferen fantastisch’, vindt Jens Desimpelaere. ‘Voor bedrijven als Delta Light draait het meer om het gebruiks- en programmeergemak van het systeem. Ik heb al ervaren dat andere domoticasystemen vaak complex zijn, zodat je een programmeur moet inschakelen om code te analyseren of opnieuw te schrijven. De TELETASK system zijn erg eenvoudig in gebruik. Je kan het zelfs als eindgebruiker perfect zelf programmeren.’